BUL

Balıkesir'de Gezilecek Yerler

Ege ve Marmara kıyılarında yer alan Balıkesir; yemyeşil ormanları, berrak denizleri ve tarihi yapıları ile ziyaretçilere kusursuz bir keşif olanağı sağlıyor.

1-Kuva-yi Milliye Müzesi

1840 yılında Karesi Sancağı Defterdarı Giridzade Mehmet Paşa'nın konağı olarak yaptırılan bina, bugünkü Kuva-yi Milliye Müzesi'dir. 1988 senesinde müzeye dönüştürülen binanın her katında farklı dönemlere ait eserler bulunmaktadır. İlk kat Kuva-yi Milliye kahramanlarına ayrılırken, ikinci katta tarih öncesi dönemlerden başlayarak bölgede bulunan eserler yer almaktadır. Müze, pazartesi günleri hariç her gün 08:30 ile 17:30 arası ücretsiz olarak gezilebilmektedir.

2-Balıkesir Saat Kulesi

Giritli Mehmet Paşa tarafından 1829 senesinde inşa ettirilen Balıkesir Saat Kulesi, Galata Kulesi’nin formundan ilham alınarak tasarlanmıştır. 1897 senesindeki depremde yıkılan kule, 1901 yılında yeniden inşa edilmiştir. Beyaz kesme taş malzemeden kare prizma biçiminde tasarlanan kulenin üzerinde yoğun kabartma işçiliği bulunmaktadır. Balıkesir’in merkezinde bulunan kule, günün her saati ziyaret edilebilmektedir.

balıkesir saat kulesi

3-Değirmen Boğazı Tabiat Parkı

Değirmen Boğazı Tabiat Parkı, 250 hektarlık bir arazi üzerinde bulunan çocuk oyun alanları, otopark, basketbol sahası ve kır gazinosundan oluşan tesisleri ile misafirlerine keyifli bir keşif olanağı sunuyor. Parkın içerisinde 52 farklı türden ağaç bulunmaktadır. 24 saat boyunca ziyarete açık olan Değirmen Boğazı Tabiat Parkı’nın kişi başı giriş ücreti 7 TL, otomobil ile giriş ücreti ise 21 TL olarak belirlenmiştir.

Değirmen boğazı tabiat parkı

4-Zağnos Paşa Camii

Balıkesir’in merkezinde yer alan Zağnos Paşa Camii, 1461 senesinde Fatih Sultan Mehmet’in veziri Zağnos Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Külliye olarak tasarlanan yapıda cami, türbe, muvakkithane ve hamam bulunmaktadır. 1897 depreminde hasar gören cami, aynı temeller üzerine 1904 senesinde yeniden inşa edilmiştir. Zağnos Paşa Camii, Atatürk’ün hutbe okuduğu ilk ve tek cami olma özelliğine de sahiptir. Cami 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Zağnos Paşa Camii

5-Ayışığı Manastırı

Pateriça Yarımadası’nın uç noktasında konumlanan Ayışığı Manastırı, 18. yüzyılda inşa edilmiştir. Manastırın inşa tarihi net olarak bilinmese de 1771 ile 1795 yılları arasında yapıldığı düşünülmektedir. Zaman içerisinde tahrip edilen deniz kıyısındaki yapı, bütün ihtişamı ile ziyaretçilerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Manastır yalnızca Çarşamba günleri 10:00 ile 15:00 saatleri arasında ziyaretçi kabul ediyor. Ziyaretler için ücret talep edilmiyor.

Ayışığı Manastırı

6-Taksiyarhis Kilisesi

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bulunan Rum Ortodoks cemaati tarafından 1873 senesinde inşa edilen Taksiyarhis Kilisesi, Hıristiyanlığın Koruyucu Başmelekleri Cebrail ve Mikail’e atfedilmiştir. İsmini bu atıftan alan kilisenin binası, 1927 senesinde camiye dönüştürülmüştür. 2011 yılında ise restore edilerek korumaya alınmıştır. Kilise, Pazar günleri ziyarete kapalı olup diğer günler 10:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Giriş ücreti 20 TL

Taksiharyis Kilisesi

7-Antandros Antik Kenti

Altınoluk’a 2 kilometre uzaklıkta bulunan Antandros Antik Kenti, bazı kaynaklara göre Troya Savaşı’ndan önce inşa edilmiştir. Kent ilk olarak 1842 senesinde bulunmuştur. Keşfedildiği andan itibaren farklı araştırmacılar tarafından incelemeler yapılmıştır. Antandros Antik Kenti’ne, her gün sabah 8.00’dan akşam 19.00’a kadar ziyaretçi kabul edilmektedir.

Antandros

8-Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı

Balıkesir’e 85 kilometre uzaklıkta yer alan Manyas Kuş Gölü Cenneti Milli Parkı, 1975 senesinde Avrupa Konseyi tarafından A sınıfı diplomaya layık görülmüştür. Asya, Afrika ve Avrupa’dan göç eden kuşlara ev sahipliği yapan park, 24.000 hektarlık yeşil alandan oluşmaktadır. Özellikle kuş bilimcilerin ve fotoğrafçıların uğrak noktası olan parkın en çok rağbet gördüğü aylar ise Eylül, Ekim, Mart ve Temmuz’dur. Milli Park hafta içi ve hafta sonu 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyarete açık olup giriş ücreti 20 TL olarak belirlenmiştir.

Manyas Kuş Gölü

9-Kazdağı Milil Parkı

Edremit ilçesinde bulunan Kazdağı Milli Parkı, dünyanın oksijen seviyesi en yüksek ikinci yeridir. Bu özelliği sayesinde Kazdağı Milli Parkı, çok sayıda ziyaretçinin uğrak noktası haline gelmiştir. Yunan mitolojisinde önemli bir yeri olan ve Hz. Nuh’un gemisinin bulunduğu dağ olarak bilinen bu alan 1994 senesinde milli park ilan edilmiştir.  Milli park 06:00 ile 21:00 saatleri arasında ziyaret açıktır. Giriş ücretleri ise şahıs 6 TL, bisiklet ile 12 TL, motosiklet ve ATV ile 24 TL olarak belirlenmiştir.

Kazdağları

10-Son Kurşun Anıtı

Kurtuluş Savaşı’nın son çatışmaları Ayyıldız Tepe’de olmuştur. Atılan son kurşun, zaferin kazanıldığını kesinleştirmiştir. Ayyıldız Tepe’de gerçekleşen çatışmalarda 61. Alay Komutanı Vecihibey ve 80 asker şehit olmuştur. Bandırma ilçesinde yer alan Son Kurşun Anıtı, hem Milli Mücadele’nin son kurşununu sembolize eder hem de şehit olan askerlerin hatırlanmasını sağlar.

Son kurşun anıtı

11-Kyzikos Antik Kenti

M.Ö. 334 – 330 yılları arasında Roma döneminde inşa edilen antik kent, gelişmiş mimari yapıları ve heykelleri ile tarih tutkunlarının dikkatini çekmektedir. İleri seviye işçiliğin öne çıktığı kentte yetişen mimar ve sanatçıların, Efes Antik Kenti’nin yapımında çalıştığı rivayet edilmektedir. Kyzikos Antik Kenti 08:30 ile 17.30 saatleri arasında ziyarete açık olup giriş ücreti talep edilmemektedir.

Kyzikos Antik Kenti

Yazıyı Değerlendirin!

Oyunuz:
0/1500