BUL

Eyüp ve Çevresi Gezilecek Yerler

İstanbul'un, tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olması, şehrin kültürel zenginliğini arttırıyor. Geçmiş dönemden günümüze kadar ulaşmayı başarmış tarihi yapılar ve eserler tarihin tozlu sayfalarından günümüze ışık tutuyor. Avrupa Yakası'nda konumlanan Eyüp semti de bu tarihi yapılardan birkaçına ev sahipliği yapıyor.

1-Eyüp Sultan Camii ve Türbesi

Eyüp denilince akla ilk ilçeye ismini veren Eyüp Sultan Hazretleri gelir. Hazreti Muhammed'i hicret sırasında evinde misafir eden önemli bir sahabe.İstanbul'un kuşatılması sırasında şehit düşen Eyüp Sultan Hazretleri burada toprağa verilip türbe haline getirilmiş. Eyüp semtinin simgesi olan Eyüp Sultan Camii ve Türbesi Eyüp'te gezilecek ilk mekanınız olmalı.

Eyüp Sultan Camii

2-Pierre Loti Tepesi

Haliç'in benzersiz manzarasını nazar boncuğu gibi yakasında taşıyan Pierre Loti tepesi adını, asıl adı Julien Viaud olan ünlü Fransız yazar Pierre Loti'den alıyor. Sık sık, Pierre Loti tepesinde yer alan ve eskiden 'Rabia Kadın Kahvesi' olarak hizmet veren kahvehaneye giden Pierre Loti'nin burada 'Aziyade' adlı romanını yazdığı söyleniyor. 19. yüzyıldan beri hem yerli hem de yabancı turistin uğrak yeri olan mekan, Eyüp'ün en güzel yerlerinden bir tanesi.

Pierre Loti Tepesi

3-Cafer Paşa Medresesi

17. yüzyılın başlarında inşa edilen Cafer Paşa Medresesi'nin sol yanında bulunan kemerli kapıdan uzun bir koridora giriliyor. Koridoru geçtikten sonra karşınıza ufak bir meydan, hemen karşısında da derslik yer alıyor. Sol tarafta ise bir kuyu bileziği konumlanıyor. 1975'de restore edilen medresenin ilk müderrisi olan Ömer Efendi aynı zamanda II. Osman'ın hocasıymış. Onun sözleri ve tavsiyeleriyle hareket eden Genç Osman, bir yeniçeri ayaklanmasında öldürülmüş.

Cafer Paşa Medresesi

4-Zal Mahmut Paşa Camii

Zal Mahmut Paşa Camii’nin bir yanı Zal Paşa Caddesi’nde, bir yanı da Defterdar Caddesi’nde bulunuyor ve her iki caddeye de açılan avlu kapıları bulunuyor. Defterdar Caddesi'ne açılan kapının sol yanında Mihrişah Sultan Türbesi, mektebi ve sabili yer alırken, sağ yanında da 1589'de yaptırılan bir çeşme ile Karabaş Ahmet Efendi Türbesi bulunuyor. Caminin külliyesi 1577 yılında Mimar Sinan tarafından yapılmış. 1825'te büyük hasar gören caminin restorasyon işlemi ise Sultan II. Mahmut'un emriyle gerçekleştirilmiş.

Zal Mahmut Paşa Camii

5-Sultan Reşad Türbesi

Sultan Reşad Türbesi'nin ana kapısı Haliç tarafında yer alıyor. Granit taştan yapılma iskeleye sandallarla yanaşarak türbeye gelinse de 1986 senesinde, kazıklı yol yapımı sırasında bu iskele toprak altında kalmış. Bahçesinde iki adet küçük havuz bulunan türbe 8 yüzlü. Tamamı kesme taş ve mermerden inşa edilmiş. Her yüzün üst katında iki alt katında da bir pencere bulunuyor. Sütunların üzerinde de burmak babalar yer alıyor. Kubbesi ise kurşunla kaplanmış.

Sultan Reşat Türbesi

Yazıyı Değerlendirin!

Oyunuz:
0/1500