BUL

İzmit'te Gezilecek Yerler

Türkiye’nin Kocaeli ilinin merkez ilçesi olan İzmit, geçmişten bugüne birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu yüzden, ev sahipliği yaptığı medeniyetlere ait tarihi ve kültürel değerleri bünyesinde taşımaktadır. Tarihi güzelliklerinin yanı sıra doğal güzelliklere de sahip olan İzmit, ziyaretçilerine keyifli bir deneyim sunar.

1-İzmit Saat Kulesi

İzmit'in merkezinde bulunan kule İzmit’in sembolü halindedir. İzmit Belediyesi tarafından 1 Eylül 1900 yılında yapımına başlanan kule, 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. Yılını anmak amacıyla yapılmıştır. Neoklasik ve İslam mimarilerinin izlerini taşıyan kuleyi görmek isterseniz, Kocaeli’nin merkezi İzmit Kemal Paşa Mahallesinde ziyaret edebilirsiniz.

İzmit Saat Kulesi

2-Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Tarihi İzmit Tren Garı içinde yer alan müze, istasyonun tamir atölyesi, hangarı, su deposu, lojman binası ve tekel deposunun dönüştürülmesiyle birlikte, 2007 yılında kurulmuştur. Daha sonradan müze içinde, etnografya bölümünde yer alan eserler 2022 yılında Atatürk, Redif ve Etnografya Müzesine taşınmış ve Arkeoloji müzesine çevrilmiştir. Müzede kronolojik olarak Paleolitik Çağdan, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemine kadar eserler sergilenmektedir. Müzenin ilk girişinde Dünya’nın en büyük ikinci Herakles (Herkül) Heykeli sergilenmektedir. Müzeye Müze Kart ile giriş yapma imkanı vardır. 

İzmit Arkeoloji Müzesi

3-Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi

Neo-Klasik stilde ve Avrupa Barok stilinde inşa edilen, Padişaha ait saray anlamına gelen Kasr-ı Hümayun diğer bir isimle Abdülaziz Av olarak da bilinir. Saray 4. Murad Döneminde inşa edilmiş fakat deprem ve yangın nedeniyle yıkılmış, daha sonra Sultan Abdülaziz Döneminde tekrar yapılmıştır. Müzenin en önemli tarihi olaylarından birisi de Mustafa Kemal’in 16 Ocak 1923 de ilk basın toplantısında Cumhuriyet’i kurma fikrini ilk kez dile getirmesidir. Bu basın günü, günümüzde onur günü olarak kutlanmaktadır. Müzede Mustafa Kemal Atatürk’ ün Savarona gemisinde kullandığı sehpa ve telefonu, abajuru, deriden yapılmış dinlenme koltuğu, satranç masası, 16 Ocak 1923 yılında ilk basın toplantısını yaptığı basın mensuplarının isimlerinin bulunduğu temsili toplantı masası ile Atatürk’ ün vefatı ile ilgili 1938 tarihli orijinal gazete kupürleri yer almaktadır. Müzeye Müze Kart ile giriş imkanı bulunmaktadır. 

Kasrı Hümayun Saray Müzesi

4-TCG Gayret Müzesi

1973 Yılında Türk Donanmasına alınıp Gayret Gemisi adı verilen gemi, 1946 yılında Amerika Birleşik Devletleri tarafından yapılmış bir savaş gemisidir. Türk donanmasında 20 yılı aşkın görev yapmış ve bir çok önemli görevde başarılı olmuş gemi, 1995 yılında hizmet vermeyi bırakmış ve modern müzecilik kapsamında Kocaeli Valiliği tarafından dekore edilmiş ve 1997 yılında TCG Gayret Gemisi Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Aynı zamanda bu müze “ilk müze gemi” olma özelliğini de taşımaktadır. 

TCG Gayret Müzesi

5-Seka Kağıt Müzesi

Türkiye’nin ilk sanayileşmeye başladığı dönemlerde yapılan kağıt fabrikasının, Türkiye'nin en büyük endüstriyel mirasının etkinliğini tamamlamasıyla müzeye dönüşmesidir. Bu müze Türkiye’nin ilk kağıt müzesi olmasıyla birlikte, Dünya’nın da en büyük kağıt müzesidir. Müzenin en önemli demirbaşları Kağıt üretim sürecinde kullanılan makine ve teçhizatlarıdır. Bunların yanında müzede 1 adet müzeye geçiş holü, 16 adet sergi salonu ve 1 adet süreli (geçici) sergi salonu ile 1 adet kağıt bitkileri avlusu bulunmaktadır. Müzeye dönüşmüş olan fabrikanın, fabrika dönemindeki orijinal yapısı ve endüstriyel yapısı korunmuştur. Bu orijinalliklere ilaveten yeni temalar da bulunmaktadır.

Seka Kağıt Müzesi

6-Hızır Reis Denizaltı Müzesi

Türkiye’nin ilk deniz altı müzesi unvanına sahip olan Hızırreis Denizaltı Şubat 2004 te görevi bıraktıktan sonra Ekim 2004 te müze halini almıştır. 30 yıl Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetlerinde görev yapan denizaltına, 1983 yılında Türk Sancağı çekilmiş ve Türk Deniz Kuvvetlerine Teslim edilmiştir. 21 yıl Türk Deniz Kuvvetlerinde Görev yaptıktan sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından denizaltında görevli askerlerin yaşam şartlarının zorluğunu gösteren ve denizaltı yerleşimini gösteren müze haline getirilmiştir. 

Hızır Reis Denizaltı Müzesi

Yazıyı Değerlendirin!

Oyunuz:
0/1500