Ege’nin kültür ve turizm merkezlerinden biri olan Kütahya şehri farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Antik dönemdeki adı Kotiaeion (Cotiaeion) olan bu şehre ilk yerleşen medeniyet Friglerdir. Kültürel ve tarihsel bir öneme sahip olan aynı zamanda jeolojik ve arkeolojik kazılara da ev sahipliği yapan Kütahya şehri, doğal güzelliği ve tarihi yapıları ile yerleşik halkın ve turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir.
1-Kütahya Kalesi
Türkiye’nin en büyük 3. Kalesi olan Kütahya Kalesi, milattan sonra 8. yüzyılda inşa edilmiş olup, Bizans, Selçuklu, Germiyanoğulları ve Osmanlı imparatorluğu gibi farklı medeniyetlere de ev sahipliği yapmıştır. İçerisinde farklı kültürlerin ve medeniyetleri eserlerini barındıran bu kale aynı zamanda Tarihsel, kültürel ve arkeolojik anlamda önem arz etmektedir. Kale’ye giriş ücreti talep edilmemekle birlikte 7 gün 24 saat ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
2-Çini Müzesi
Germiyan beyi 2. Yakup Çelebi döneminde yapılan içerisinde medrese, kütüphane, hamam ve mescit bulunan bu müze aynı zamanda Türkiye’deki ilk ve tek çini müzesidir. İçerisinde 2. Yakup Çelebinin sandukası ve o döneme ait mimari yapılar ve eserler mevcuttur. İlk defa Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1999 yılı tarihleri arasında ziyarete açılan bu müze tarihi dokusu ve tarihsel dönemi yansıtan mimarisi ile yerli halkın ve turistlerin ilgisini çekmektedir. Müzeye giriş ücretsiz olup müze 09:00 ila 17:00 ziyarete açıktır.
3-Kütahya Arkeoloji Müzesi
Farklı medeniyetlerin tarihini yansıtan eserler ve materyaller bulunan Kütahya Arkeoloji Müzesi, ilk medrese binası olarak Germiyan Beylerinden olan Umur bin Savcı tarafından1314 yılında yapılmıştır. İçerisinde Roma, Bizans, Helenistik, Hitit, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserler bulunan bu müzenin içerisinde aynı zamanda Paleolitik, Kalkolitik ve Eski Tunç devrinden kalma eserler de mevcut. Müzeye giriş ücreti 20 TL olup Müze Kart geçerlidir.
4-Dumlupınar Şehitliği
Türk tarihi ve kültürü açısından manevi bir değere sahip olan Dumlu Pınar Şehitliği, Kurtuluş Savaşı’nda şehit düşen vatanseverlerin anısına yaptırılmıştır. Şehitliğin içerisinde şehitler mezarlıkları, Mehmetçik Anıtı, Şehit Baba- Oğul Anıtı, milli mücadelede yer alan komutanlardan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Fevzi Çakmak ve İsmet İnönü anısına yapılan Üç Komutan Anıtı ve milli mücadelede şehit düşen sivil vatanseverler anısına Milisler Anıtı bulunmaktadır. Şehitliğe giriş ücretsiz olup aynı zamanda 7 gün 24 saat ziyarete açıktır.
5-Aizanoi Antik Kenti
Arkeolojik ve jeolojik bakımdan evrensel bir değere sahip olan Aizanoi Antik Kent’i ilk olarak Frigya’nın yerleşim yeri olarak bilinmektedir. İsmini mitolojik bir hikayeden alan bu Kent, su perisi olan Erato ile Kral Arkas’ın birleşmesinden olduğu rivayet edilir. İçerisinde farklı medeniyetlerin tarihsel yapıtları ve eserleri bulunan bu Antik Kent, farklı medeniyetlere ve kültürlere de ev sahipliği yapmıştır. Antik kente giriş ücreti 20 TL olup Müze Kart geçerlidir.
6-Çamlıca Tabiat Parkı
Doğal güzelliği ve temiz havası ile yerli halkın ve turistlerin ilgisini çeken Çamlıca Tabiat Parkı, içerisinde bulunan konaklama, geziler, kamp alanları, şehirden uzak tarihsel ve doğal güzelliği ile ilgi odağı olmaya devam ediyor. Parkın giriş çıkış saatleri ise 09:00 ila 17:00 saatleri arasındadır.
7-Ulu Camii
Kütahya merkezinde konumlanmış olan Ulu Cami, Yıldırım Beyazıt camii olarak da tanımlanmaktadır. Beyazıt dönemine 1381/ 1384 yapımına başlanmıştır. 1401 yılına gelindiğinde yapım aşamaları tamamlanmıştır. Kütahya’nın en büyük ve en nadide camilerindendir. Ünlü Rodos seferi sırasında Mimar Sinan tarafından bazı onarımlar ve restorasyonlar yapılmıştır. II. Abdülhamid döneminde ise tekrar büyük bir onarıma alınmış ve kubbe eklenerek şimdiki halini almıştır.
8-Kütahya Evleri
Anadolu’da sivil mimarlığın hala canlı örneklerinden birisi olan Kütahya Konakları günümüzde aslına uygun olarak varlığını korumaya devam etmektedir. Kütahya evleri kendisine özgü 3 katlı ahşap mimarisi, pencere yapıları ve eski Anadolu konak mimarisinin nadide örnekleri arasında yer almaktadır. Kütahya merkez ilçesinde yer alan Kütahya evleri tarihi dokusu ile yerli ve yabancı misafirlerin uğrak merkezlerinden birisi olmaya devam etmeketedir.