Malatya, Doğu Anadolu Bölgesi'nin batısında, doğu-batı ve kuzey-güney doğrultusunda uzanan yolların kavşağında bulunan, ilk yerleşim tarihinin M.Ö. 6000 yıllarına dayanan, Orta Asya, Orta Doğu ve Mezopotamya’dan gelen ticarî yolların kesişmesi ve batıya geçit veren bir konumda bulunması nedeniyle, tarihin her döneminde önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi güzellikleriyle, yeşil doğasıyla ve kayısısıyla meşhur olan Malatya ilimiz, Doğu Anadolu Bölgesinin turistik yerlerinden biri haline gelmiştir.
1-Atatürk Anı Müzesi ve Etnografya Müzesi
Malatya şehir merkezinde olup yürüme mesafesinde olan bina, 14.08.1926 tarihinde dönemin Valisi Nevzat TANDOĞAN tarafından Türk Ocağı binası olarak temeli atılmıştır. 1931 de Türk Ocaklarının kapatılmasıyla, 1951 yılına kadar Cumhuriyet Halk Fırkası il merkezi ve Halk Evi olarak kullanılmış ve ilk açılan Halk Evlerinden birisi olmuştur. Daha sonrasında da birkaç kez el değiştiren bina, Atatürk’ün doğumunun 100. Yılında DSİ tarafından restore edilmiş ve 1981 yılında Atatürk Evi ismiyle bir nevi müze olarak ziyarete açılmıştır. 2009 yılında tamamlanan 2. restorasyon ile bina müze olarak tasarlanmış ve Atatürk’ün Malatya’yı ziyaretinde oturduğu oda, kitaplık, kılıç ve tüfeklerin sergilendiği oda, çekilen fotoğrafların sergilendiği oda ve Atatürk ve Kurtuluş Savaşı temalı halıların sergilendiği mekanları barındıran bir müze olarak faaliyete geçmiş ve ismi Atatürk Anı Evi ve Etnografya müzesi olarak değiştirilmiştir.
2-Arslantepe Höyüğü
Malatya Arslantepe Höyüğü, M.Ö. 4000'li yıllara kadar uzanan bir geçmişe sahip olup, Asur İmparatorluğu dönemine ait önemli kalıntıları barındırır. Arslantepe, Orta Anadolu ile Mezopotamya'nın kesişim noktasında bulunması nedeniyle stratejik bir öneme sahiptir ve Asur İmparatorluğu'nun ticari, kültürel ve askeri etkisinin izlerini taşır. Bu zengin tarihi geçmişi ve arkeolojik önemi sayesinde, Malatya Arslantepe Höyüğü, tarih meraklıları ve arkeologlar için büyüleyici bir keşif noktasıdır.
3-Bakırcılar Çarşısı
Bakırcılar Çarşısı, geçmişte evlerde kullanılan bakır eşyaların yapılması sebebiyle bir nevi şehrin nostalji durağı haline gelmiştir. Bu çarşıda hediyelik eşyalar, bakır kazanlar, sitil, sini, tas, tabak, lamba yapılmaktadır.
4-Battalgazi Ulu Camii
Battalgazi ilçesine bağlı Eskimalatya adı verilen bölgede yer alan camiinin yapımı Anadolu Selçukluları Dönemine dayanmaktadır. Anadolu Selçuklu hükümdarı Alaeddin Keykubat Döneminde, 1224 yılında yaptırıldığı bilinmektedir. Bu yapı dört eyvanlı plan denilen İran’daki Büyük Selçuklu cami geleneğinin Anadolu’daki tek örneğidir. Mimarının Malatyalı Ebubekir oğlu Yakup, hattatı Ketebe Yakup oğlu Ahmed’dir. Tarihin kalıntılarını taşıyan bu camii haftanın her günü ziyaretçilerine açıktır.
5-Günpınar Şelalesi
Günpınar Şelalesi ziyaretçilerine eşsiz bir doğa güzelliği sunmaktadır. Malatyanın Darende ilçesinde ve Günpınar Köyündeki Günpınar Vadisi içinde bulunmakta ve içerisinde pek çok mini şelale, gölet ve mağaralar da barındırmaktadır. Şelale ziyaretçilerine doğa yürüyüşünün yanı sıra fotoğraf tutkunları için fotoğraf çekme imkanı sağlamaktadır. Ayrıca şelale çevresinde yeme-içme imkanı sağlayan tesisler de bulunmaktadır.
6-Kudret Havuzu
Tohma Kanyonu içerisinde doğal bir yüzme havuzu olan kudret havuzu hem doğa meraklıları hem de şifa arayanların Malatya ziyaretlerinde mutlaka buraya uğradıklar bir yer. Termal sularla beslenen havuz her mevsim 22 derece sıcaklıkla şifa dağıtıyor. Kas ağrıları ve cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinen havuzda benzersiz bir yüzme deneyimi yaşayabilirsiniz.