BUL

Samsun'da Gezilecek Yerler

Karadeniz Bölgesinin ortasında yer alan ve bulunduğu Karadeniz Bölgesinin en kalabalık şehri olan Samsun, birçok doğal güzelliğe ve tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. Şehir, aynı zamanda 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk’ün bu şehre gelip milli mücadeleyi başlatmasıyla milli mücadelenin simgelerinden biri olmuş ve adını Türkiye Cumhuriyeti tarihi için önemli bir yer yere yazdırmıştır. Bu şehri ziyaret edip hem Millî Mücadele dönemine ait eserleri, hem geçmişten günümüze kadar gelen önemli yapıları, hem de benzersiz güzelliğe ve manzaraya sahip olan sahilini görüp gezebilirsiniz.

1-Bandırma Gemi ve Açık Hava Müzesi

Samsun’un  Bandırma plajında yer alan Bandırma Gemi Müzesi, içinde milli mücadelenin başlamasını sağlayan Bandırma vapurunun yeniden yapılmış hali başta olmak üzere milli mücadele dönemine ait birçok esere ev sahipliği yapmaktadır. Gemiyi gezip Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykellerini görebilirsiniz. Tarihi gemide, balmumu heykellerin yanı sıra, 1800’lü yıllarda yapılmış olan masalar, harita ölçüm malzemeleri ve duvar saati de bulunmakta. Bandırma Gemisini gezdikten sonra hemen geminin dışında yer alan açık hava müzesini gezip milli mücadeleyi simgeleyen seramik figürleri, Milli Kurtuluş Anıtını ve savaşta askerlerimiz tarafından kullanılan top, tüfek, torpido gibi tarihi savaş malzemelerini de görebilmek mümkündür. Müzeyi pazartesi günü hariç haftanın her günü 08:00 – 18:45 arası pazartesi günü ise 12:00-18:45 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Bandırma Gemi Müzesi

2-Canik Oyuncak Müzesi

Samsun’un Canik ilçesinde yer alan Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise en büyük 3. Oyuncak müzesi olan Canik Oyuncak müzesi, 31 Ocak 2018 tarihinden itibaren ziyaretçilerini ağırlamaktadır. 1800 ve 1980 yılları arasında yapılmış olan oyuncaklar, antik, geleneksel, yabancı, yerli ve fabrikasyon olarak kategorize edilmiş ve bu şekilde müzede sergilenmektedir. Müzeye gezip oyuncakları incelemenin yanında müzenin içinde yer alan atölye çalışmalarına da katılabilirsiniz.  Müze, Pazartesi ve Pazar günleri hariç haftanın diğer günleri saat 10:00 ve 16:00 arasında açıktır. Müzeye herhangi bir giriş ücreti yoktur.

samsun oyuncak muzesi

3-Amisos Tepesi

MÖ 3.yüzyılda kurulduğu düşünülen Amisos Tepesi diğer adıyla Baruthane Tepesi, 1995 yılında yapılan kazılar sonucu devlet tarafından koruma altına alınmıştır. Samsun-Sinop karayolu üzerinde yer alan bu tepe Helenistik döneme ait mezar yapılarıyla dikkat çekmektedir. Kuzey ve Güney olmak üzere iki tümülüsten oluşan bu tepeyi ziyaret edip mezarlarda bulunun yapımı MÖ.3 yüzyılın da öncesine dayanan toprak, mermer, cam ve metal eserleri görmek mümkündür. Amisos tepesini ziyaret edip tarihi mezarları görüp incelemenin yanı sıra ilgi çekici tepe manzarasını seyredebilirsiniz. Amisos tepesine herhangi bir giriş ücreti bulunmamakla beraber haftanın her günü 09:00-22:00 saatleri arasında ziyaret etmek mümkündür.

Amisos Tepesi

4-Gazi Müzesi

Samsun’un İlkadım ilçesi içinde yer alan Gazi Müzesi 1902 yılında yapılan ve milli mücadele dönemindeki başarısı nedeniyle Mustafa Kemal Atatürk’e 1926 yılında Samsun halkı adına armağan edilen bir köşktür. Bu köşk Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatı sonrasında müzeye dönüşmüştür. Köşk, 1940 yılında Gazi müzesi olarak kullanılmaya başlanarak ziyaretçilerine açılmıştır. Gazi müzesi İki kattan oluşur ve müzenin giriş ve üst katında 191 adet tarihi eser bulunur. Müzenin üst katında Mustafa Kemal Atatürk ve onunla beraber Samsun’a milli mücadeleyi başlatmak için gelen 18 silah arkadaşının balmumu heykelleri de sergilenmekte. Bu balmumu heykellerin yanı sıra milli mücadele dönemine ait birçok tarihi eseri de müzede ziyaret etmek mümkündür. Müze, her gün 08:00-17:00 arasında ziyarete açıktır. Müzeye giriş ücretsizdir.

Gazi Müzesi

5-Karacaören Şelalesi

Samsun’un Salıpazarı ilçesinde yer alan Karacaören Şelalesi, 92 metre yükseklikten dökülen suların çıkardığı rahatlatıcı sesle ziyaretçilerini karşılıyor. Bu şelaleyi ziyaret edip suların çıktığı kayaları inleyebilir çevresinde bulunan göletleri gezebilirsiniz. Yaz aylarında bu göletlere girip ferahlayabilir ya da göletlerin yakınlarında Samsun’un yöresel lezzetleri eşliğinde taze balık yiyebilirsiniz. Bunun yanı sıra şelalenin çevresinde piknik yapmak için manzaraya bakan masalar da mevcut. Araçlı kullanıcılar içinde araç giriş yeri de Karacaören Şelalesinde bulunmakta. Karacaören Şelalesini her gün her saat ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Karacaören Şelalesi

6-Alaçam Mübadele Müzesi

Samsun’un Alaçam ilçesinde yer Alaçam Mübadele Müzesi, şehrin en ilgi çekici müzelerinden biri halindedir. Lozan Antlaşmasında yer alan ek protokolle zorunlu olarak göç etmek üzere mübadillerin yanlarında getirdikleri günlük kullanım eşyaları, belgeler ve fotoğraflardan oluşmaktadır. 18 Eylül 2012 tarihinde ziyaretçilerine açılan müze açıldığı günden bugüne dek birçok ziyaretçiyi ağırlamıştır. İki kattan oluşan müzenin giriş katında, idari bölüm, tuvalet, depo ve dokümantasyon bölümü bulunmaktadır. Dokümantasyon bölümünü ziyaret edip, ilçe tarihine ait yayınlar ve fotoğrafları görmek mümkündür. Müzenin ikinci katında sergilenen eserler bulunmaktadır. Bu eserler, özel gün elbiseleri, günlük kıyafetler, keten dokuma eserleri, sandıklar, mesleki aletler, mutfak aletleri gibi mübadillerin günlük yaşantısında kullandığı eşyalardır. Alaçam Mübadele Müzesini Pazartesi günü hariç haftanın diğer günleri saat 09:00-17:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Alaçam Mübadele Müzesi

7-Şahinkaya Kanyonu

Samsun Vezirköprü ilçesinde yer alan Altınkaya Barajının en derin noktasını oluşturan ve Türkiye’nin en büyük ikinci kanyonu olan Şahinkaya Kanyonu Samsun’un ilgi çeken turistik noktalarından birisi. Kanyona giderken yeşillerle kaplı köy yollarından geçip keyifli bir yolculukla kanyona ulaşabilirsiniz. 1500 metre uzunluğunda 324 metre yüksekliğinde olan kanyonu gezerken Vezirköprü ilçesinde yer alan Hititler ’den günümüze kadar yaşamış medeniyetlerin kalıntılarını da gözlemlemek mümkündür. Kanyonu yakından görmek isteyenler için de gemi ile gezinti yapmak mümkündür aynı zamanda Türkiye’nin ilk ekstrem sporlar festivaline de ev sahipliği yapan bu kanyon, ekstrem sporlara ilgisi olanlar için de mutlaka gezilmesi gereken yerlerden birisi. Yaz aylarında saat 11:00-17:00 arasında kanyonu gezmek mümkündür. Kış aylarında ise kanyonun açıklık durumu hava durumuna göre değişebildiği için gitmeden önce aranmalıdır.

Şahinkaya Kanyonu

Yazıyı Değerlendirin!

Oyunuz:
0/1500