BUL

Sivas'ta Gezilecek Yerler

Farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış Türkiye’nin İç Anadolu bölgesinde yer alan ve büyük bir yüzölçümüne sahip olan Sivas Şehri, doğal güzelliği, tarihi yerleşkeleri ve temiz havası ile turistlerin ve yerli halkın ilgi odağı olmaya devam ediyor. Türkiye ve Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan eski adıyla Sebastea veya Sebastia olarakta bilinen Sivas, tarihi mimarisi, dönemi yansıtan yapıtları ve jeolojik kalıntılar ile arkeolojik kazılar sonucunda bulunan tarihi eserler ile evrensel bir değere sahip olmuştur.

1-Gök Medrese

1271 yılında 3. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından yapılan, Sivas merkezde yer alan Gök Medrese Türk kültürü ve mimarisi bakımından manevi bir değere sahiptir. Bir mühendislik harikası olarak nitelendirilen Gök Medrese, zamanla turistlerin ve yerli halkın gözdesi olmuştur. Medrese müze kartı sahiplerine ücretsiz ziyaret hakkı sunmaktadır.

Gök medrese

2-Sivas Atatürk Kongre Müzesi

Milli ve manevi bir değere sahip olan, 5 ekim 1892 tarihlerinde Sivas Valisi Mazlum Paşazade Mehmet Memduh Bey tarafından Mülki İdadi Binası olarak inşa edilen bu yapı, Milli Mücadele Dönemi’nde Milli Mücadele karargahı olarak işlev görmüştür. Üç katlı olan bu yapı 1990 yıllarında ise Müze haline getirilmiştir. İçerisinde Mustafa Kemal Paşa’nın dinlenme odası, kongrenin yapıldığı yerler, o döneme ait ahşaplar, masalar, sandalyeler, koltuklar ve aksesuarlar korunup sergilenmektedir. Müzeye giriş ücreti bulunmamakta olup, müzeye giriş çıkış saatleri ise haftanın yedi günü saat 08:00 ila 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Atatürk Kongre Müzesi

3-Çifte Minareli Medrese

1271 ila 1272 yılları arasında yapımının tamamlandığı düşünülen Çifte Minareli Medrese, dönemin İlhanlı Veziri Sahip Şemseddin Mehmet Cüveyni tarafından yaptırılmıştır. Medresenin şimdiki halinde orijinal olarak günümüze ulaşan yegane parçası Anadolu’da bilinen en yüksek taç kapılı önce cephesidir. Taç kapıların üzerinde görülen iki minare ise Sivas şehrinin sembolleri arasında yer almaktadır. Sivas Merkez ilçesinde konumlanmış olan medrese hafta içi her gün 08:00 18:00 saatleri arasında ziyaretçi kabul etmektedir.

Çifte Minerali Medrese

4-Taşhan

Sivas merkez ilçesinde konumlanmış olan Taşhan, Sivas şehrinin sembolleri arasında yer almaktadır. 19. Yüzyıl mimarisinin önemli örnekleri arasında bulunan yapı 19. Yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiştir. Kesme taş kullanılarak tasarlanan yapı açık avluya sahip olup iki kattan oluşmaktadır. Günümüzde iş ve kültür merkezi olarak kullanımı süren yapı yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak noktalarından birisi olmaya devam etmektedir.

Sivas Taşhan
 

5-Kale Camii

Tarihsel ve mimari bakımdan teknik bir değere sahip olan, Sivas’ın Selçuk Park’ı içinde bulunan Kale Cami, Osmanlı döneminde 1580 yılında Sivas Beylerbeyi Murad Paşa tarafından yapılmıştır. Camiyi oluşturan bütün taşlar kesme taştan yapılmış olup, sadece minberi ve mihrabı mermerdendir. Osmanlı döneminin mimari yapısına iyi bir örnek olarak gösterilen Kale Cami’sine giriş ücreti bulunmamaktadır.

Sivas Kale Camii

6-Sivas Şehir Müzesi

Birçok farklı medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmış olan Sivas merkezde yer alan, Sivas’ın tarihini, kültürünü ve maneviyatını içinde barındıran Sivas Şehir müzesi, 1884 tarihlerinde Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa tarafından yapılan yapı, 10 Eylül 2021 tarihinde hizmete sunulmuştur. Müzenin bünyesinde Sivas kültürüne ve tarihine ait eserler bulunmaktadır. Sivas’ın ozanlarının ve şairlerinin balmumu heykelleri, folkrolik oyunları, yöresel yemek ve kıyafetleri, dönemin mimari yapısı, hamamları ve yörenin insanlarının balmumu heykelleri mevcut. Müzeye giriş çıkış saatleri ise pazartesi günleri haricinde 08:00 ila 17:00 saatleri arasıdır.

Sivas Şehir Müzesi

Yazıyı Değerlendirin!

Oyunuz:
0/1500